Rita Horst over haar nieuwe vierdelige dramaserie Exportbaby

7 april 2018
De goede toon vond Horst door research te doen naar kinderhandel en vooral door de gesprekken die ze had met Roelie Post, de oprichter van Against Child Trafficking.

Source:  Delagarde.nl
‘KINDEREN ZIJN MIJN ACHILLESHIEL, ALTIJD GEWEEST.’

‘De goede toon vinden, dat was de grootste zoektocht,’ zegt Rita Horst, regisseur van de vierdelige serie Exportbaby. De serie gaat over adoptie waar een luchtje aan zit, over ‘childtrafficking’. ‘Een delicaat onderwerp,’ aldus de regisseur. Exportbaby vertelt het verhaal van het echtpaar Hanna (Rifka Lodeizen) en Paul (Stefan de Walle) dat na jarenlang vruchteloze pogingen zelf zwanger te worden, een kind adopteert uit Oeganda. Dat is inmiddels tien jaar geleden en in de eerste aflevering zie je de flashbacks van onder meer het moment dat ze hun dochter Zawadi dolgelukkig in de armen sluiten. Het meisje dat nu aan het begin van de puberteit is, heeft het goed bij Hanna en Paul. Ze houden van haar, ze houden van elkaar, met z’n drieën vormen ze een gelukkig gezin.

Voor Rita Horst was dat belangrijk: laten zien dat de intentie van de ouders – eigenlijk van alle ouders die adopteren, ongeacht hoe het uitpakt – goed is. Want gaandeweg, en de zaadjes daarvoor worden al meteen geplant, blijkt dat bij de adoptie van Zawadi destijds veel mis is gegaan. Het is Hanna die de onderste steen boven wil krijgen. Al betekent het dat het gezin onder druk wordt gezet, dat leugentjes, of eigenlijk leugens om bestwil, geen stand kunnen houden.

Exportbaby is geïnspireerd op een verhaal van André Sjouerman (Escortbaby). Toen Horst erbij kwam, was er een halve bewerking, die ze samen met de scenaristen Jacqueline Epskamp, Roeland Linssen en Marco van Geffen verder ontwikkelde. De goede toon vond Horst door research te doen naar kinderhandel en vooral door de gesprekken die ze had met Roelie Post, de oprichter van Against Child Trafficking. Zij ontvouwde de in & outs over de criminele mechanismen, waarbij de regisseur leerde dat het bij kinderhandel niet zo zeer over het stelen van kinderen gaat, maar over manipulatie van de biologische ouders die hun kinderen onder valse voorwendselen afstaan. Horst stopte het in haar verhaal, maar verliest nergens het drama uit het oog: het gezin dat de hoeksteen van dit verhaal is. Dat maakt de serie zo goed én ontluisterend.